Czy dieta bogata w przetworzony tłuszcz i cukier powoduje dyskopatie?

fast-food

Naukowcy z Rensselaer Polytechnic Institute i Icahn School of Medicine, stworzyli hipotezę, że dieta bogata w przetworzone tłuszcze i cukier, która prowadzi do powstania zaawansowanych produktów glikacji (AGE), powoduje przyspieszenie procesu degeneracyjnego kręgosłupa. Nowo rozpoczęte badanie udowodni jaką rolę pełni AGE oraz cukrzyca typu II  w procesie zmian zwyrodnieniowych dysku międzykręgowego.

AEG( Advancet Glycation End-Products) – termin ten odnosi się do wieloetapowego procesu, spontanicznie zachodzącego bez udziału enzymów, prowadzącego do powstania końcowych produktów glikacji. Proces zachodzi w żywych organizmach oraz in vi-tro w trakcie przetwarzania żywności.

AGE w organizmie stanowi endogenne związki powstające zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz komórek pochodzące z pokarmu i używek. W zdrowym orga-nizmie większość AGE ulega szybko rozpadowi i eliminacji jednak pewna ilość gromadzi się powoli w tkankach, prowadząc u osób w podeszłym wieku do rozwoju przewlekłych schorzeń.

Smażone jedzenie, fast food i napoje gazowane

„Wiadome jest, że akumulacja AGE jest znana z pogarszania biomechanicznych właściwości tkanek kręgosłupa, a także może zwiększać stres oksydacyjny w komórkach kręgosłupa i całego organizmu”, powiedział coinvestigator Deepak Vashishth, PhD, profesor inżynierii biomedycznej i dyrektor Center for Biotechnology & Interdyscyplinarne Studia w Rensselaer Polytechnic Institute w Troy w stanie Nowy Jork. „Będziemy koncentrować się na roli AGE oraz ich receptorów, jak i mechanizmów hipotetycznie obserwowanej patologii”.

„Pierwsze badania naukowe przeprowadzone na myszach sugerują związek między zmianami patologicznymi kręgosłupa, cukrzycą typu II, a dietą bogatą w przetworzone tłuszcze i cukier”, wyjaśnia główny badacz James Iatridis, PhD, profesor i wiceprzewodniczący badań w Klinice Ortopedii w Icahn School of Medicine w Nowym Jorku.

Wpływ AGE na organizm

W pierwszej części projektu, naukowcy z Icahn School of Medicine będą oceniać wpływ AGE na organizm  myszy karmionych dietą o wysokiej zawartości przetworzonych tłuszczy i cukrów, podobnie jak w diecie typu fast food. Badanie będzie obejmować zarówno zwykłe myszy oraz myszy knock-out (myszy transgeniczne pozbawione jednego genu), tak aby zmniejszyć ich zdolność do wiązania się z komórkami AGE.

Aby oddzielić ogólnoustrojowy efekt od efektu lokalnego w konkretnych tkankach, badacze będą badać kości kręgosłupa oraz dysk międzykręgowy myszy w warunkach in vitro. W dyskach i kręgach będą rozpatrywane zmiany takie jak aktywność prozapalnych cytokin oraz czas powstawania AGE . Badanie oddzieli względny udział AGE w degeneracji tkanki przed jej uszkodzeniem, które mogą powstać w wyniku cukrzycy typu II związanej hiperglikemią.

Na Rensselaer Polytechnic Institute, analizowane będzie zagadnienie, w jaki sposób dysk z ludzkich zwłok i myszy, różnią się od zdegenerowanego dysku. Ma to pomóc w ustaleniu związku między AGE a utraconymi biomechanicznymi właściwościami tkanek kręgosłupa.

Cukrzyca typu II może przyspieszać zmiany degeneracyjne kręgosłupa

„Badamy cukrzyce typu II, ponieważ choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa jest bardzo powszechna w starszym wieku, a cukrzyca typu II przyspiesza proces starzenia się wielu ludzi,” powiedział Dr Iatridis SpineUniverse. „Istnieje również badania kliniczne wykazujące zależność między cukrzycą a gorszymi wynikami leczenia chirurgicznego, zatem istnieje potrzeba zminimalizowania inwazyjnych zabiegów u pacjentów z chorobami kręgosłupa.”

„Będziemy szukać połączeń między cukrzycą a chorobą degeneracyjną kręgosłupa w ludzkich tkankach. Jednak, ze względu na to, że ludzie prowadzą bardzo skomplikowany styl życia, istnieje u Nich wiele przyczyn powstawania cukrzycy, dlatego odnalezienie konkretnej przyczyny wśród ludzi będzie bardzo trudne ” wyjaśnił Dr Iatridis. „Musimy zatem użyć cukrzycy typu II u mysz, w celu badania związku przyczynowego w degeneracji kręgosłupa, a także zbadać, jak różne diety powodują choroby dysku międzykręgowego u myszy.”

Potencjalne implikacje kliniczne

„Jeśli zidentyfikujemy specyficzne molekuły które ważne są w tym procesie, możemy wykorzystać te informacje w leczeniu, aby spowolnić lub zatrzymać procesy degeneracji” wyjaśnił Dr Vashishth.

„Przyszłe zabiegi mogłyby obejmować zmianę diety lub leków,” Dr Vashishth powiedział SpineUniverse.

„Jeśli wyniki są takie jakie przyjęliśmy, istnieje wiele obiecujących kierunków jako, że AGE powoduje już powstawanie wielu innych chorób. Jakkolwiek to badanie jest obiecujące, to otwiera nam ono nowe możliwości dla miejscowych lub całościowych metod leczenia, bolesnych schorzeń kręgosłupa „.

Badanie jest finansowane przez National Institutes of Health. Wyniki będą publikowane okresowo w ciągu 5 lat z badania zawarcia w 2021 r.

 

opracowanie Recreo-Med, pochodzi ze strony www.spineuniverse.com

Opublikowano dniaPaździernik 8, 2016 w Bez kategorii, Grodzisk Mazowiecki, Medycyna, osteopatia, Warszawa-Żoliborz

Share the Story

O autorze

Powrót do góry